III. Zoom To Canada

Az idei tavaszi szünetben – immár harmadik alkalommal – került megrendezésre a Zoom to Canada magyar-, és médiatábor. Az előző évekhez hasonlóan a tábor lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők szakszerűen ismerkedjenek a fotózással, vágással és különböző filmes technikákkal. A tábor helyszíne idén is a Cambridge-i Kossuth Ház volt, ahová Kitchenerből, Guelphből és Hamiltonból is érkeztek gyerekek.

A hét első napján a gyerekeket három csoportra osztottuk korosztály szerint. A legkisebb korosztály A farkas és a hét kecskegida c. mesét kapta, hogy a hét folyamán felkészüljenek és színpadra vigyék a mesét. A középső korosztály Mátyás király, Egyszer volt Budán kutyavásár c. mesét választotta. A nagyok pedig már az első naptól fogva felvételeket, interjúkat készítettek. Hétfőn vendégünk volt Kralovanszky Balázs fotós, aki Torontóból érkezett hozzánk, hogy előadást tartson a fotózás történetéről, valamint a jó fotó készítésének alapjairól is tanította a résztvevőket.

 

Kedden-szerdán a csoportok feldolgozták a meséiket: a kedvenc jelenetekről, szereplőkről szebbnél-szebb rajzok, bábok készültek. Ezután elkezdődött a saját jelmezek készítése, a szövegek tanulása és a színpadi próbák. Minden szereplő lelkesen és ügyesen vett részt a mesék előadásában. Gyorsan tanulták a szövegeket és a színpadi helyüket.  A Kanadai Magyar TV-nek dolgozó KCSP ösztöndíjas, Csibi Balázs, ezalatt a nagyoknak segítette elmélyíteni a tudásukat; készültek a felvételek, képek, interjúk, stop motion-kisfilmek. Nemcsak a nagyok, a kisebbek is kedvet kaptak a fotózáshoz, így a hét folyamán mindig volt idő, hogy ők is próbálhassák szárnyaikat.

 

A hét programjait színesítette a közös pizza-sütés, ahol minden gyerek lelkesen részt vett, így igazán finom ebédünk lett! Szerdán néptáncot is tanultak a gyerekek; nagyon gyorsan és ügyesen megtanulták a moldvai táncot. Emellett maradt idő a játékra, a magyar népmesékre, pingpong-mérkőzésekre, és az udvar felfedezésére is.

 

Csütörtökön a két csoport előadta a meséket. Büszkén néztük őket, milyen ügyesen játsszák szerepeiket és milyen szépen mondják magyar szövegrészleteiket. A legnagyobbak felvételt készítettek az előadásokról, hogy aztán összevágják és később visszanézhessük.

 

Ismét egy izgalmas, élménydús tábort zárhattunk le pénteken. Öröm volt hallani, hogy többen már most jelezték, hogy jövőre is jönnek. A tábor végén – megérdemelten – minden résztvevő elismerő oklevelet és kis ajándékcsomagot vihetett haza.

Köszönjük a főszervezőnek, Kovács Anitának, hogy idén is lehetőséget biztosított erre a táborra; a segítőknek Sayad Anettnek, Aleksic Piroskának, a KCSP ösztöndíjasoknak; vendégoktatóinknak Kralovanszky Balázsnak és Szűcs Piroskának a néptáncért, valamint Fay Tamásnak a finom pizzáért!

Reméljük, jövőre is találkozunk!

 

_IMG_2623 (1)

Hozzászólás