Kitcheneri Iskola

Iskolánkról

A Kitcheneri Magyar Iskola 2013-ban alakult a Waterloo Region District School Board ingyenes Nemzetközi Nyelvi Programjának keretében. Hétvégi iskolánk alapvető célja, hogy a Kitchenerben és környékén felnövekvő magyar származású gyerekek számára lehetővé tegyük a magyar nemzeti identitás kifejlődését és átadjuk számukra örökségül a magyar hagyományok ápolásának örömét és igényét. Iskolánkban elsősorban magyar nyelvű oktatás folyik, a magyarul már értő, vagy beszélő gyermekek számára.
Az iskolai foglalkozások szombatonként 9 és 12 óra között a Crestview Public High Schoolban zajlanak. A tanítás két osztályban folyik: az alsósok a magyar írással és olvasással ismerkednek, míg a felsősök a szövegértési gyakorlatokon kívül már honismereti oktatásban is részesülnek. Az iskolai foglalkozások két részből tevődnek össze: az első két órában, tantermi keretek között, magyar írásra, olvasásra, kultúrára és honismeretre tanítjuk a gyermekeket. Az utolsó egy órában, az iskola tornatermében, magyar néptáncoktatás folyik, ahol a gyerekek játékos körülmények között szívhatják magukba a magyar kultúra egy újabb szeletét. Iskolánkban mozgó magyar kiskönyvtár is működik, amelyből tanulóink számára minden órán lehetőséget biztosítunk a kölcsönzésre, ezzel bíztatva őket a magyarul olvasásra.
Célunk, hogy tanulóinknak minél több magyar népszokást, népdalt, játékot, népmesét és irodalmi alkotást mutassunk be és tanítsunk meg, hogy a gyerekek természetes módon szívják magukba a tudást, a magyar kultúrát és folyamatosan bővítsék szókincsüket. A tanórák mellett igyekszünk minél többféle gyermekprogramot szervezni, melyek közül kiemelendők a Guelph-i Magyar Iskolával közösen rendezett tavaszi és nyári táboraink, karácsonyi műsoraink, anyák napi és március 15-i előadásaink. Többször szerveztünk már rendhagyó tanórákat magyarországi vendégművészekkel, illetve táborainkba is rendszeresen hívunk meg magyar előadókat és képzőművészeket. Aktuális programjainkról az Események menüpont alatt tájékozódhat!
Amennyiben szülőként önnek is fontos, hogy gyermeke megismerkedjen a magyar nyelvvel és kultúrával, valamint más magyar gyerekekkel, akkor bátran keressen meg bennünket a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek egyikén!
Kellemes böngészést kívánunk!
Németh Enikő és Ágoston Nikolett
Tanítónők